• NL
 info

Bij peritoneaal dialyse, ook wel buikspoeling genoemd, wordt via een slangetje (katheter) spoelvloeistof in de buikholte gebracht. Overtollig vocht en afvalstoffen uit het bloed worden via uitwisseling door de buikwand in de spoelvloeistof verzameld. Er zijn twee vormen van peritoneaal dialyse:

  • CAPD (continue ambulante peritoneaal dialyse)
  • APD (automatische peritoneaal dialyse)

CAPD
Bij CAPD laat u een zak schone spoelvloeistof via het slangetje in de buikholte lopen. Deze vloeistof blijft enkele uren in uw buik. Afvalstoffen uit het bloed worden dan opgenomen door de spoelvloeistof. Als de vloeistof lang genoeg in de buik heeft gezeten, vangt u de verzadigde spoelvloeistof - met overtollig vocht en afvalstoffen - in een lege zak weer op. U herhaalt dit zo'n vier tot vijf keer per dag. Omdat u niet op een machine aangesloten bent, heeft u veel bewegingsvrijheid. U kunt deze behandeling eventueel thuis uitvoeren.

APD
Bij APD wordt de buikholte met schone vloeistof via het slangetje aan een machine gespoeld. Dit gebeurt 's nachts terwijl u slaapt. U bent daardoor overdag in principe helemaal vrij. Voordat u naar bed gaat, sluit u een slangetje (katheter) aan op de machine (cycler). De machine voert de spoelingen uit terwijl u slaapt. Dit duurt 8 tot 10 uur.

Peritoneaal dialyse thuis
Beide vormen kunt u zelf thuis uitvoeren. Omdat u de behandeling zelf uitvoert, leert u beter met uw ziekte om te gaan. Nog een voordeel is dat u minder afhankelijk bent en niet zo vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Training CAPD en APD
U leert de CAPD-behandeling zelf uit te voeren. U volgt daarvoor in het dialysecentrum locatie Alkmaar een training van enkele dagen. Zo mogelijk gaat u aan het eind van de trainingsdag naar huis. Als dit niet lukt, wordt u een paar dagen opgenomen voor de training. U start altijd eerst met CAPD. Zo mogelijk stapt u later eventueel over op APD. De training voor APD vindt, net als de training van CAPD, plaats in ons dialysecentrum locatie Alkmaar.

Controle en begeleiding
U komt na de training 1 keer in de 6 weken terug voor begeleiding en controle door uw nefroloog, een gespecialiseerd verpleegkundige en zo nodig een diëtist.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Peritoneaal dialyse (buikspoeling)