Intimiteit en seksualiteit

Vrouwen en mannen die kanker hebben (gehad) kunnen veranderingen ervaren op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Vragen en problemen kunt u bespreken met de casemanager, verpleegkundig specialist of uw specialist.   

Bekijk de video 'Verder na kanker: intimiteit en seksualiteit'

Meer informatie

Voor de meeste mensen zijn seksualiteit en intimiteit belangrijke thema’s in het leven. Aangeraakt worden, seksueel actief zijn en intimiteit zijn dingen waar velen plezier aan beleven. Dat is voor mensen met kanker niet anders. Alleen kan de ervaring door de ziekte, de behandeling en de gevolgen hiervan veranderen. Meer dan de helft van de mensen met kanker geeft aan dat seksualiteit en intimiteit door de ziekte ingewikkelder is geworden.

Kanker en seksualiteit
Kanker kan op verschillende manieren invloed hebben op uw seksualiteit en intimiteit. Hierbij kunnen lichamelijke, psychische en/of sociale gevolgen een rol spelen.

Wat kunt u doen?
Als u of u partner een probleem op seksueel gebied ervaart, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Ga na waar de behoeften van u en uw partner liggen. Ook is het belangrijk om uzelf af te vragen of dit direct met de kanker te maken heeft of misschien met de verwerking hiervan. Meer tips leest u in de folder ‘Seksualiteit bij kanker’. Deze vindt u rechts in het menu ‘Folders’.

Het oncologisch centrum heeft een poli seksuele gezondheid. Uw zorgverlener kan u, wanneer gewenst, doorverwijzen. Tijdens dit spreekuur heeft u een gesprek met een verpleegkundige, gespecialiseerd in seksuele gezondheid. Eventueel kan dit gesprek samen met uw partner plaatsvinden.

Tijdens het gesprek kijkt de gespecialiseerd verpleegkundige samen met u naar de klachten. De verpleegkundige kan u voorzien van advies en begeleiding en u zo nodig doorverwijzen naar andere hulpverleners. Bijvoorbeeld een seksuoloog, relatietherapeut of bekkenfysiotherapeut.


Het team

Donna Ruijter, casemanager

Inge Dijkstra, casemanager

Eva Buisman, verpleegkundig specialist