• NL
 info

Een varentest is een aanvullend onderzoek om aan te tonen of uw vliezen zijn gebroken. In opgedroogd vruchtwater zijn zoutkristallen zichtbaar, deze geven een varen-vormige structuur. Wanneer dit zichtbaar is spreekt men van een positieve varentest. De test is niet allesbepalend. Een varenstructuur kan ook in andere opgedroogde lichaamsvloeistoffen worden waargenomen zoals vaginale afscheiding.

Gebroken vliezen
De diagnose ‘gebroken vliezen’ wordt gesteld op basis van:

  • de aanwezigheid van aflopend vruchtwater uit de vagina
  • een echoscopie van de hoeveelheid vruchtwater en
  • een positieve varentest.
Hoe verloopt een varentest?
De verpleegkundige vraagt u om te proberen wat vocht op te vangen in een potje of een plastic matje in uw onderbroek. De arts-assistent, klinisch verloskundige of gynaecoloog kan tevens met een speculum (eendebek-instrument) in de vagina kijken of er aflopend vocht zichtbaar is en op deze manier wat vocht opvangen. Het opgevangen vocht wordt op een dun plaatje glas gelegd en moet eerst goed drogen. Daarna wordt onder de microscoop bekeken of er een varenstructuur zichtbaar is.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het afnemen van een varentest?
Het onderzoek met behulp van een speculum kan als vervelend worden ervaren. Als u hier om welke reden dan ook moeite mee heeft is het verstandig dit goed te bespreken met uw gynaecoloog, zodat u samen naar een oplossing kunt zoeken.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Varentest