• NL
 info

Meneer Korver kreeg de diagnose ‘glaucoom’. Hiervoor heeft hij in beide ogen een Baerveldt implantatie gehad. Lees meer over de operatie en hoe meneer Korver deze heeft ervaren in het artikel ‘Glaucoom is een sluipmoordenaar'.

Glaucoomoperatie: Baerveldt implantatie
Als de oogarts bij u glaucoom heeft vastgesteld, kan een operatie nodig zijn om uw oogdruk te verlagen. Hiervoor wordt een zogenaamd implantaat ingebracht: het Baerveldt implantaat. Met de operatie wordt de verdere achteruitgang van uw gezichtsveld en zicht door glaucoom vertraagd. U gaat dus niet beter zien door de operatie. Het gezichtsveld dat al weg is, komt niet meer terug. In veel gevallen zijn na de implantatie nog aanvullende oogdruk-verlagende oogdruppels nodig.

Wat is een Baerveldt implantaat?
Het Baerveldt implantaat bestaat uit een kunststofbuisje met daaraan een dun siliconen plaatje. Tijdens de operatie wordt het buisje in het oog gebracht, vlak voor het regenboogvlies. Via het buisje wordt het oogvocht afgevoerd naar het plaatje. Vanaf daar wordt het oogvocht, via de oogkas, in het bloed opgenomen. Het implantaat functioneert als een extra ontwateringsroute. Hierdoor wordt de oogdruk verlaagd.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een Baerveldt implantatie?
U krijgt van uw oogarts instructies voor de voorbereiding op de ingreep. Voor uw opname krijgt u ook een afspraak op het opnameplein. Lees op deze website meer over uw opname.

Wat kunt u verwachten na een Baerveldt implantatie?
Na de operatie gebruikt u voor goed herstel oogdruppels en is het belangrijk dat u zich aan de leefregels houdt. U leest alle informatie hierover in de patiëntenfolder. 
Er is 80% kans dat het Baerveldt implantaat voldoende werkt. Dit houdt in dat de oogdruk voldoende daalt al dan niet met extra oogdruppels. Bij 20% van de glaucoomoperaties zakt de oogdruk niet 
voldoende.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Glaucoomoperatie: Baerveldt implantatie