• NL
Gepubliceerd: 06-10-2022, laatst gewijzigd: 07-10-2022

Start herstel torenuurwerk Huize Westerlicht

Een langgekoesterde wens gaat in vervulling: vanaf maandag 10 oktober start Noordwest met de renovatie van het torenuurwerk van Huize Westerlicht. De kenmerkende klok staat al jaren stil en moet grondig hersteld worden om weer verder te kunnen tikken. Hiertoe zijn afgelopen tijd inspecties uitgevoerd en fondsen geworven door de Vrienden van Noordwest.

Herstel van de klok
Huize Westerlicht is een van de rijksmonumenten op het ziekenhuisterrein op Noordwest locatie Alkmaar. In 2019-2020 is het gebouw gemoderniseerd en verduurzaamd. Het torenuurwerk functioneert echter nog niet. De renovatie omvat enerzijds het herstel van de wijzers, het wijzerwerk, de wijzerplaat met cijferaanduiding en glasplaat aan alle 4 de zijden van de klok. Anderzijds dient de aandrijving te worden vervangen, want het huidige elektrische uurwerk is niet meer geschikt voor hergebruik. 

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Atelier Boris. Deze gerenommeerde firma is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud van alle uurwerken en klokken van de gemeentelijke monumentale kerken in Alkmaar. Verder geeft ingenieursbureau Sweco advies op het gebied van ecologie, vanwege de vleermuizen die ‘s winters in de toren verblijven. Ook adviseert de vakgroep Erfgoed van de Gemeente Alkmaar in het project.

(Tekst loopt door onder video)

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Video: 1e inspectie van de klok in juni 2021. 

Fondsenwerving
Het werven van fondsen voor de renovatie van Noordwest is als speciaal project opgepakt door de Vrienden van Noordwest. De stichting richt zich normaliter op fondsenwerving voor zorg-gerelateerde projecten. Tot onze blijdschap zijn er via de Vrienden van Noordwest diverse bijdragen gedaan, waaronder van de Stichting Goede Doelen Nh1816. Deze stichting is verbonden aan Nh1816 Verzekeringen, waarmee deze maatschappelijk relevante projecten financieel mogelijk maakt. Noordwest is alle donateurs zeer erkentelijk.

De renovatie van de klok laat de tijd weer verder tikken in Huize Westerlicht!


 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws