• NL
Gepubliceerd: 27-10-2022, laatst gewijzigd: 27-10-2022

Winnaars Pieter van Foreest wetenschapsprijzen bekend

Het onderzoek van Tjerk Opstal, AIOS cardiologie bij Noordwest, werd bekroond met de Publicatieprijs 2022. Opstal won de prijs met zijn onderzoek naar de werking van een goedkoop, eeuwenoud medicijn op het voorkomen van een nieuw hartinfarct.

Colchicine
Het onderzoek gaat om het middel colchicine, dat gewonnen wordt uit de bol van de herfsttijloos, een soort krokus zonder bladeren. Tijdens de jaarlijkse wetenschapsdag van Noordwest Ziekenhuisgroep vertelde Tjerk Opstal hoe hij via cardioloog en bijzonder hoogleraar Jan Hein Cornel betrokken was geraakt bij een grootscheeps Nederlands-Australisch onderzoek naar de preventie van hartziekten met behulp van het middel colchicine.

Opstal: “Een van de risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten is vaatwandverkalking. Dit komt onder andere door cholesterol, dat in kristallen stolt en met de scherpe punten daarvan ontstekingen veroorzaakt. In hun zoektocht naar ontstekingsremmers kwamen onderzoekers uit bij colchicine. Dit middel wordt al heel lang ingezet voor de behandeling van jicht, dat eveneens door kristalvorming (van urinezuur) wordt veroorzaakt.”

Dat colchicine direct na een hartinfarct schade aan het hart voorkomt, was al eerder uit de studie gebleken. Wat Opstal nu heeft onderzocht is of het ook werkt bij patiënten bij wie dit al langer geleden is. En dat blijkt het geval te zijn: patiënten die al jarenlang klachtenvrij zijn, hebben met het middel dertig procent minder kans op het ontstaan van een nieuw hartinfarct.


Tjerk Opstal met met de penning, de speld en de cheque

Genomineerden
Voor de Pieter van Foreest Publicatieprijs zijn dit jaar 22 artikelen ingezonden. De Wetenschappelijke Advies Raad nomineerde de drie beste voor de prijs. Naast Tjerk Opstal waren ook Joris van der Broek en Niels Laas genomineerd. 

Joris van der Broek, inmiddels longchirurg en GE-chirurg in het Dijklander ziekenhuis, heeft als AIOS chirurgie in Noordwest systematisch literatuuronderzoek gedaan naar aspecifieke longnoduli bij darmkankerpatiënten.

Niels Laas raakte al tijdens zijn coschap orthopedie bij orthopeed Bart Burger geïnteresseerd in een onderzoek naar de beste manier om een botbreuk in het schoudergewricht te herstellen.


V.l.n.r. Joris van der Broek, Tjerk Opstal en Niels Laas

Aanmoedigingsprijs
De Wetenschappelijke Advies Raad kon niet kiezen tussen twee van de genomineerde onderzoeken voor de Pieter van Foreest Aanmoedigingsprijs 2022 en bekroonde ze daarom allebei. Zowel Sven de Haan als Wilma Molenaar zijn in de prijzen gevallen.

Sven de Haan, arts-docent, doet vanuit Noordwest Academie onderzoek naar de onderwijskundige waarde van het multidisciplinair overleg. Wilma Molenaar, gz-psycholoog in opleiding tot specialist, onderzocht welke psychologische factoren voorspellend zijn voor de effectiviteit van de anesthesiologische behandeling.

Innovatieprijs
“Een voortrekker in Nederland, met fantastische resultaten en veel potentie voor andere ziekenhuizen.” Dat is het oordeel van de Wetenschappelijke Advies Raad over Fit4SurgeryTV van Noordwest. Reden om het programma te bekronen met de Pieter van Foreest Innovatieprijs 2022. Lennaert Groen, AIOS chirurgie en promovendus prehabilitatie, nam de prijs in ontvangst.

Wetenschapsprijzen
De Pieter van Foreestprijzen, vernoemd naar de Alkmaarse geneesheer Pieter van Foreest (1521-1597), zijn bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen Noordwest. Er is een prijs voor het beste medisch wetenschappelijk artikel in een internationaal tijdschrift, de beste innovatie en de aanmoedigingsprijs voor een jonge medische of verpleegkundige professional.

 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws