• NL
Gepubliceerd: 02-07-2024, laatst gewijzigd: 08-07-2024

Mazelen op kinderafdeling Alkmaar

Update 5 juli: 
Er liggen geen patiënten met mazelen in ons ziekenhuis. 

Oorspronkelijk bericht 2 juli 2024 :
Op onze kinderafdeling locatie Alkmaar ligt een patiënt opgenomen met mazelen. Deze patiënt ligt in isolatie. We hebben geïnventariseerd in hoeverre andere patiënten, ouders/verzorgers, bezoekers en medewerkers van de kinderafdeling, maar ook de spoedeisende hulp, risico op besmetting met de mazelen hebben gelopen. 

Bescherming
Om 3 kwetsbare kinderen (jonger dan 6 maanden) te behoeden voor mogelijke complicaties van een mazelenbesmetting, hebben we contact gezocht met de betreffende ouders. Op ons advies hebben we deze kinderen immuunglobulines toegediend om ze te beschermen. Uit de inventarisatie is daarnaast gebleken dat 8 kinderen onbeschermd zijn voor een mazelenbesmetting. De ouders van deze patiënten hebben we aangeboden om de kinderen in Noordwest te vaccineren.  

Voorzorg
We kunnen niet uitsluiten dat een naaste van de patiënt ook de mazelen heeft. Deze persoon is op de kinderafdeling geweest. Patiënten en ouders/verzorgers die mogelijk contact met deze persoon hebben gehad, zijn door ons uit voorzorg gebeld om uit te zoeken of ze wel of niet beschermd zijn tegen de mazelen. Personen die niet beschermd zijn, kunnen via Noordwest gevaccineerd worden. 

Kwetsbaar
We snappen heel goed dat het vervelend is voor ouders met kwetsbare kinderen dat we ze hiermee moeten belasten, maar we willen er alles aan doen om zoveel mogelijk patiënten te behoeden voor mazelenbesmetting en eventuele gevolgen daarvan. Daarom doen we ook onze uiterste best om alle besmettingsmogelijkheden in kaart te brengen. De patiënten van wie wij denken dat ze risico op een besmetting hebben gelopen worden door ons benaderd. Zo nodig neemt de GGD ook contact op met betrokkenen. 

Vragen
Voor iedereen die vragen heeft over de mazelen, heeft het RIVM een website gemaakt: www.rivm.nl/mazelen. Meer informatie over het vaccineren tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is te vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/bmr

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws