• NL
Gepubliceerd: 16-08-2019, laatst gewijzigd: 16-08-2019

Noordwest start renovatie Huize Westerlicht

Aanstaande maandag 19 augustus start Noordwest Ziekenhuisgroep met de renovatie van Huize Westerlicht. Een mijlpaal voor de vernieuwbouw van het ziekenhuis. Het voormalige verzorgingshuis en tevens rijksmonument krijgt een kantoor- en onderwijsfunctie. Dit betekent dat er een ingrijpende modernisering nodig is, mét behoud van originele details. Daarnaast wordt de westvleugel van het gebouw gesloopt. In de zomer van 2020 is de renovatie naar verwachting klaar.

Ontwerp (zie onderstaande impressies)

DOK architecten maakte het ontwerp voor de renovatie. Het hoofdgebouw krijgt een nieuwe indeling en wordt verduurzaamd. Originele details, zoals glas-in-loodramen, blijven zoveel als mogelijk behouden. Ook de karakteristieke gevel blijft in tact. Evenals de zolder, een geliefd onderkomen van vleermuizen. Een van de meest in het oog springende veranderingen is de sloop van de zogenoemde westvleugel van het pand. Eerder stemde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Welstand- en monumentencommissie van de gemeente Alkmaar, de Historische Vereniging Alkmaar en de ideële erfgoedstichting Adapt in met het ontwerp. De door de gemeente Alkmaar verleende omgevingsvergunning werd deze week onherroepelijk.

Uitvoering werkzaamheden

Noordwest heeft bouwbedrijf Heijmans gecontracteerd voor de uitvoering van de werkzaamheden. Heijmans heeft grote ervaring met renovatie van rijksmonumenten, zoals de restauratie van de oude polikliniek van het Groot Ziekengasthuis (GZG) in ’s-Hertogenbosch. “We zijn pas tevreden als het gebouw dankzij ons nauwkeurige restauratiewerk weer volop gaat leven en in oude luister wordt hersteld, waarbij we veiligheid hoog in het vaandel hebben. We dragen op deze manier graag bij aan het creëren van een gezonde woon- en werkomgeving.”

Planning

In de week van 19 augustus richt Heijmans de bouwplaats in op parkeerterrein P8, achter Westerlicht. De week erna starten de werkzaamheden, met op korte termijn ook de sloop van de westvleugel van Westerlicht. Een klus die naar verwachting eind oktober klaar is. Daarna volgen de renovatie van de gevel en resterende (sloop)werkzaamheden. De volledige renovatie is naar verwachting in de zomer van 2020 gereed.

Overlast

De werkzaamheden vinden plaats in een omgeving met kwetsbare natuur en patiëntenzorg. De aannemer is zich hiervan bewust. Zo zal de sloop van de westvleugel pas beginnen nadat de ecoloog deze heeft vrijgegeven. Onvermijdelijk leiden de werkzaamheden ook tot geluidsoverlast. De omgeving zal hier zo tijdig als mogelijk over worden geïnformeerd.

Meer informatie

Zie www.nwz.nl/noordwestbouwt voor meer informatie over de bouwplannen van Noordwest Ziekenhuisgroep. Neem bij vragen gerust contact op via noordwestbouwt@nwz.nl

 

Impressie ontwerp voorzijde Huize Westerlicht

Impressie ontwerp voorzijde Huize Westerlicht (DOK architecten)

Impressie ontwerp achterzijde Huize Westericht

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws