• NL
 ziektebeeld

Geen ziektebeelden gevonden.

 specialisme
 folders
Geen folders gevonden.
 info

Een angiografie is een röntgenonderzoek van de bloedvaten. Een angiografie kan zo nodig gecombineerd worden met een dotterbehandeling en/of het plaatsen van een stent in een bloedvat. Bij een angiografie brengt de radioloog een dun slangetje (katheter) via een (slag)ader in uw lies naar de aangedane bloedvaten. Om de bloedvaten en/of afwijkingen goed zichtbaar te maken wordt via dit slangetje contrastvloeistof ingespoten. De radioloog maakt vervolgens röntgenopnames van de bloedvaten. Zo nodig krijgt u in overleg tegelijkertijd een dotterbehandeling, eventueel in combinatie met het plaatsen van een stent.

Wat is dotteren?
Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwing in een bloedvat opgerekt. Via de ingebrachte katheter brengt de radioloog een draad met ballonnetje in, dat op de plaats van de vernauwing wordt opgeblazen. Zo nodig plaatst de radioloog aansluitend een stent in het bloedvat. Dit is een klein metalen netwerk dat het bloedvat goed openhoudt.

Hoe bereidt u zich voor op een angiografie met dotteren?
U mag op de dag van de behandeling licht ontbijten met een kopje thee en een beschuitje of een beetje yoghurt. Houdt u er rekening mee dat u langere tijd op uw rug moet liggen.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (Plavix, Sintrom, Marcoumar, Acetylsalicylzuur) Geef dit dan bij het maken van de afspraak door. In specifieke gevallen moet u hier voor de behandeling tijdelijk mee stoppen. Meldt dit ook vlak voor het onderzoek nog even aan de behandelend radioloog.

Bent u zwanger?
Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Dan gaat het onderzoek niet door.

Informed Consent
Om zeker te weten dat u is uitgelegd dat u contrastvloeistof krijgt ingespoten en wat dat voor u kan betekenen, tekent u vooraf een formulier waarin de uitleg staat. Natuurlijk kunt u altijd aan de laborant vragen stellen.

Wat kunt u verwachten na een angiografie met dotteren?
U heeft na de behandeling een aantal uren bedrust. Voor goed herstel is het belangrijk dat u na de behandeling rustig aan doet en niet zwaar tilt.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Angiografie met dotteren