• NL
 info

Bij een keizersnede (sectio) wordt de baby met een operatie geboren. Redenen voor een keizersnede kunnen zijn:

  • een gewone bevalling te veel risico’s met zich meebrengt voor u als moeder of voor de baby
  • een gewone bevalling niet mogelijk is

De operatie duurt ongeveer drie kwartier. Het kind wordt meestal een kwartier na de start van de operatie geboren. Daarna hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand.

Hoe bereidt u zich voor op een geplande keizersnede?
De gynaecoloog legt van te voren uit wat u kunt verwachten. U heeft ook een afspraak bij de anesthesioloog om de pijnstilling te bespreken (preoperatieve screening). De dag voordat u wordt opgenomen, heeft u nog een laatste gesprek met een verpleegkundige, zodat eventuele onduidelijkheden nog kunnen worden toegelicht.

Moeder- en kindvriendelijke keizersnede
Komt u voor een geplande keizersnede? Dan bieden wij u de mogelijkheid om tijdens de geboorte mee te kijken en uw baby meteen na de geboorte bloot op uw borst te leggen. Net als bij een gewone bevalling. We noemen dit de moeder- en kindvriendelijke keizersnede.

Voordelen
Uit onderzoek blijkt dat huid-op-huidcontact direct na de geboorte veel voordelen heeft. Zo blijven baby’s beter op temperatuur, huilen minder en borstvoeding geven gaat gemakkelijker. Vandaar deze naam.

Huid-op-huid contact
Op de operatiekamer wordt uw baby direct na de geboorte op uw borst gelegd. Zo kan u uw baby meteen vasthouden, zien, ruiken, voelen en contact maken. Het kennismaken - de binding - kan beginnen. Uw partner of andere naaste is er nauw bij betrokken. Die zit op een stoel naast uw hoofdeinde en kan de baby ook zien en aanraken. Om ervoor te zorgen dat uw baby goed op temperatuur blijft, gebruiken we de zogenaamde Bear Hugger. Dit is een soort deken waar warme lucht door wordt geblazen en die de baby lekker warm houdt.

Meekijken
Met de moeder-kindvriendelijke keizersnede heeft u ook de keuze om uw baby geboren zien worden. Hiervoor wordt op de overgang tussen uw buik en borsten een steriele doek opgehangen. In dit doek zit een venster, dat gesloten blijft totdat de baby geboren wordt. Van de operatie zelf is niets te zien.

Wat kunt u verwachten na een keizersnede?
Omdat u een buikwond heeft, duurt het herstel na een keizersnede vaak langer dan na een gewone bevalling. U krijgt leefregels mee bij ontslag. De verloskundige uit de regio doet de verdere kraambedcontroles bij u thuis.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Keizersnede, locatie Den Helder