• NL
 info

Door een vernauwing in een beenslagader stroomt er minder bloed door uw been. Dit kan (ernstige) klachten veroorzaken. De vaatchirurg maakt een snee in uw lies. Daarna wordt de vernauwde slagader afgeklemd en opengemaakt. De vaatchirurg verwijdert met speciale instrumenten de verstopte binnenbekleding van de slagader. Daarna wordt de slagader gesloten. Dit wordt meestal gedaan met een patch. Dit is een soort dakje van kunststof of van een hartzakje van een rund.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een liesdesobstructie?
U wordt meestal opgenomen op de verpleegafdeling chirurgie van locatie Alkmaar van Noordwest Ziekenhuisgroep. U mag in principe enige dagen na de operatie weer naar huis. U leest alle informatie over de ingreep in de patiëntenfolder ‘liesdesobstructie bij vernauwing in een beenslagader’. Lees op onze website meer algemene informatie over opname. Bekijk ook de video ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u verwachten na een liesdesobstructie?
Uw been wordt na de operatie dikker. Dit is normaal. Het komt door de verbeterde doorbloeding en oedeem (ophoping van vocht). Wel kan het enige tijd duren voordat dit weer overgaat.
Tijdens de operatie worden gevoelszenuwen in de huid doorgesneden. De huid rond het litteken kan daardoor doof aanvoelen. Dat gaat binnen enkele maanden meestal vanzelf over. Het is voor goed herstel belangrijk om de eerste 2 weken na de operatie nog rustig aan te doen. Verder zult u merken dat u na uw ontslag nog vermoeid bent. Dit wordt na verloop van tijd langzaam maar zeker beter. U komt na 7 weken op de polikliniek chirurgie voor controle bij de vaatchirurg.

Na de operatie gebruikt u de rest van uw leven bloedverdunnende medicijnen. Verder is het belangrijk dat eventuele hoge bloeddruk, hoog cholesterol en/of diabetes goed onder controle blijven.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Liesdesobstructie: operatie bij vernauwing in een beenslagader