• NL
Gepubliceerd: 06-11-2019, laatst gewijzigd: 06-11-2019

Gemeente Alkmaar verleent kapvergunning aan Noordwest

Van de twee omgevingsvergunningen die Noordwest Ziekenhuisgroep in augustus aanvroeg, heeft de gemeente Alkmaar de kapvergunning verleend. De vergunningen zijn nodig voor de eerste fase van de nieuwbouw in Alkmaar. Tegelijkertijd met het verstrekken van de kapvergunning is de noodzakelijke grondaankoop en -verkoop tussen het ziekenhuis en de gemeente afgerond. 

Kapvergunning
In de kapvergunning is opgenomen dat er 74 bomen worden gekapt op het eigen terrein van het ziekenhuis en 35 in de Alkmaarderhout. Om verlies van groen zoveel als mogelijk te beperken, is onderzocht welke bomen kunnen worden verplaatst. Er kunnen 19 bomen – onder begeleiding van een ecoloog en bomenexperts – worden verplaatst. Hiervan staan 9 bomen op het eigen terrein en 10 in de Alkmaarderhout. Alle te kappen bomen worden 1 op 1 gecompenseerd. Daarbij gaat het om kwalitatieve compensatie; als een grote boom moet wijken, komt er een grote boom voor terug. In het bestemmingsplan is afgesproken wat de kaders hiervoor zijn. Deze kaders reiken verder dan alleen de bomen. Ook zijn er duidelijke afspraken over compensatie van onderbegroeiing en het ontzien van de aanwezige vleermuizen.  

Binnenkort
Noordwest plaatst binnenkort een hek rond het nieuw aangekochte terrein ter voorbereiding op de werkzaamheden. Zo start op korte termijn het noodzakelijke bodemonderzoek en worden er voorbereidingen getroffen om de 19 bomen verantwoord te kunnen verplaatsen. De bomenkap staat gepland vóórdat het broedseizoen in maart 2020 start.

Grondaankoop- en verkoop
Noordwest heeft van de gemeente Alkmaar 2.500 vierkante meter van de Alkmaarderhout aangekocht om de vernieuwbouw van het ziekenhuis mogelijk te maken. Tegelijkertijd heeft Noordwest aan de gemeente Alkmaar een perceel van 1.675 vierkante meter verkocht. Dit perceel is nu nog ingericht als parkeerterrein aan de achterkant van het ziekenhuis en wordt straks toegevoegd aan de Alkmaarderhout. Hier komt een deel van de 19 te verplaatsen bomen te staan zodat dit ‘nieuwe’ deel van de Alkmaarderhout snel een volwaardig onderdeel uitmaakt van het parkbos.

Meer informatie
Zie www.nwz.nl/noordwestbouwt voor meer informatie over de bouwplannen van Noordwest Ziekenhuisgroep. Neem bij vragen gerust contact op via noordwestbouwt@nwz.nl

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws