• NL
Gepubliceerd: 13-04-2022, laatst gewijzigd: 20-04-2022

Nationale poepdag: Noordwest officieel Darmzaken Expertise Centrum voor kinderen

Noordwest Ziekenhuisgroep is nu, op nationale poepdag, officieel een Darmzaken Expertise Centrum voor kinderen, ook wel kinder-DEC genoemd. Noordwest zet met het kinder-DEC een grote stap in specialistischere zorg voor kinderen met heftige ontlastingsproblemen. 
Problemen met ontlasting hebben grote invloed op het dagelijks leven, van zowel het kind als de ouder. Mogelijke pijn en schaamte kunnen ervoor zorgen het kind zich erg ongelukkig voelt en ouders kunnen zich grote zorgen maken. Voor deze kinderen (en ouders) is er de kinder-DEC van Noordwest Ziekenhuisgroep. 

Expertise centrum
In het Darmzaken Expertise Centrum van Noordwest, zowel locatie Alkmaar als locatie Den Helder, kunnen kinderen met de leeftijd van 1 t/m 17 jaar terecht die ontlastingsproblemen ervaren zoals incontinentie van ontlasting en (langdurige) verstopping van de darmen die onvoldoende reageert op medicijnen. In het kinder-DEC is alle deskundigheid op dat gebied gecentreerd op één poli, genaamd de ‘kinder poeppoli Noordwest’. Het multidisciplinaire team dat betrokken is bij het DEC, zoals een kinderarts MDL kinderarts met aandachtsgebied MDL, een obstipatie verpleegkundige, medisch pedagogische zorgverleners (MPZ) en urotherapeuten, is gespecialiseerd in deze problemen. 

Functionele problemen
Kinderarts MDL (maag-, darm-, leverziekte) Elvira George is betrokken bij het kinder-DEC Noordwest. George onderstreept het belang van goede hulp bij ontlastingsproblemen bij kinderen. “Bij een heel klein percentage van de kinderen met poepproblemen komt het poepprobleem door een ziekte. In alle andere gevallen gaat het om een probleem zonder lichamelijke oorzaak, dit noemen we een functioneel probleem. Dit kan leiden tot veel ongemak, maar ook echt lichamelijke klachten. In het kinder-DEC kunnen we de kwaliteit van leven van kinderen met deze problemen verhogen door verschillende methoden en educatie.”

Verwijzing 
Verwijzing naar het Kinder-DEC Noordwest kan plaatsvinden via de huisarts, de jeugdarts, een kinderarts van Noordwest zelf, of kinderartsen uit de regio. Kinderen worden in behandeling genomen als er onvoldoende resultaat is van een behandeltraject ingezet bij de huisarts, jeugdarts of kinderarts.

Heeft u vragen? Stuurt u dan een mail naar kidsdec@nwz.nl.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws