• NL
Gepubliceerd: 10-05-2022, laatst gewijzigd: 13-07-2023

Realisatie spoedplein Den Helder

In Den Helder hebben Noordwest Ziekenhuisgroep (Noordwest) en Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN) de handen ineengeslagen voor efficiëntere spoedzorg. Op dinsdag 20 juni is hiervoor in Noordwest locatie Den Helder het spoedplein in gebruik genomen. Op het spoedplein zijn de spoedeisende hulp van Noordwest en de huisartsenpost van HKN volledig geïntegreerd. Het personeel maakt gebruik van gezamenlijke ruimtes, elkaars informatiesystemen, middelen en medicatie.

Aanleiding om het spoedplein op te zetten was de ambitie van Noordwest, HKN en zorgverzekeraars VGZ/Zilveren Kruis om ‘de juiste zorg op de juiste plek’ in praktijk te brengen. Wat gestart is met een aantal brainstormsessies in 2018, resulteert in de opening van het spoedplein waar alle spoedzorg volledig geïntegreerd is. 

Juiste plek
Op het spoedplein kunnen patiënten meteen terecht bij de juiste zorgverlener. De triage van patiënten vindt plaats bij één aanmeldbalie, waarna zij een SEH-arts of een huisarts zien. Ook is er de mogelijkheid voor laagdrempelig overleg (en meekijken) tussen SEH-artsen en huisartsen. Het spoedplein maakt onderdeel uit van de afdeling acute zorg (AAZ), waardoor alle acute zorg op een plek te vinden is. De AAZ is in 2020 ontstaan door het integreren van de SEH, medium care en observatorium. Door de toevoeging van het spoedplein ontstaat een unieke combinatie. 

Effectieve samenwerking
Het spoedplein betekent een duidelijker, korter en beter zorgpad voor patiënten én effectievere inzet van medewerkers en middelen en daardoor minder druk op medewerkers. Door de volledige integratie kunnen zorgprofessionals efficiënter werken. Er wordt niet alleen gezamenlijk gebruik gemaakt van de voorzieningen, er zijn diverse kwaliteitsafspraken, werkprocessen en protocollen geïntegreerd. Processen zijn digitaal efficiënter ingericht. Het spoedplein biedt daarnaast mogelijkheid tot verdere doorontwikkeling in de toekomst, bijvoorbeeld de verdere uitbreiding van kwaliteitsinitiatieven op het gebied van samenwerking.

Voorbeeld
‘We zijn enorm trots op wat we hier gerealiseerd hebben. Waar de spoedzorg overal in het land in gedrang komt, hebben we hier in de Noordkop de handschoen opgepakt en de spoedzorg niet alleen kunnen behouden, maar ook een enorme kwaliteitsimpuls kunnen geven. Andere ziekenhuizen maken graag gebruik van onze ervaringen en komen kijken hoe wij het aangepakt hebben,’ aldus Jurgen Sernee, lid raad van bestuur Noordwest. ‘Er is een natuurlijke samenwerking tussen de huisartsen en Noordwest. Het spoedplein biedt veel meer mogelijkheden om de kwaliteit van de acute zorg verder te verhogen. We houden beide onze eigen identiteit, maar het belang van de patiënt komt altijd op de eerste plaats. De patiënt verdient de beste zorg op de beste plek,’ vult Marlous de Vroome, directeur HKN aan.

Voor meer informatie:
Lotti van Ruth (algemeen projectleider) 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws