• NL
Gepubliceerd: 22-02-2023, laatst gewijzigd: 28-02-2023

Thuismonitoring bij IBD en Boezemfibrilleren patiënten

De MDL-artsen en de cardiologen starten met thuismonitoring via Luscii. Patiënten uit Alkmaar en Den Helder worden stapsgewijs geïncludeerd. Dit zijn IBD patiënten (IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease (IBD: colitis ulcerosa of ziekte van Crohn) en patiënten met boezemfibrilleren die een cardioversie ondergaan. De geselecteerde patiënten beslissen samen met de medisch specialisten of ze willen deelnemen aan thuismonitoring.  

Thuismeten app
Thuismonitoren betekent het op afstand de gezondheidssituatie van de patiënt in de gaten houden. Patiënt voert thuis gegevens in en zorgverlener houdt aan de hand van ingevoerde gegevens status ziekte patiënt in de gaten. Via deze app staat de patiënt in verbinding met de zorgverlener van Noordwest. En heeft als doel zorg op het juiste moment te kunnen verlenen. Zonder dat hij/zij naar de polikliniek van het ziekenhuis hoeft te komen en om te voorkomen dat een patiënt ontspoort of opgenomen moet worden. 

Metingen
De deelnemers installeren de Thuismeten app op hun eigen ‘smartphone’. De IBD patiënten ontvangen de calprotectine test (poeptest) op de poli en/of kunnen deze ophalen bij een van de service locaties van Starlet. De IBD patiënten vullen een vragenlijst in over ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en doen een calprotectine test (poeptest). De patiënt krijgt direct een advies vanuit de app. In sommige gevallen wordt er contact opgenomen met de patiënt. Het doel is om door monitoring eerder in te kunnen ingrijpen om klinische opnames van IBD-patiënten voorkomen. 

Patiënten met boezemfibrilleren meten 2 keer per week hun klachten en doen een hartritmemeting tot aan de cardioversie. Zij doen deze metingen middels de thuismeten app op hun eigen smartphone. Het doel is tijdig normaal ritme te herkennen zodat bepaald kan worden of een cardioversie de juiste behandeling is. Hiermee kan ook de wachtlijst voor electieve cardioversies effectiever beheerd worden. Daarnaast krijgt de patiënt meer regie in het meetproces en wordt het ingezette beleid voor de patiënt ook na de cardioversie geoptimaliseerd. 

Afwijkende waarden
Bij afwijkende waarden en/of vragen krijgen de artsen en verpleegkundig (specialist) een melding. De meldingen worden op werkdagen voor IBD uitgelezen en één keer per week voor boezemfibrilleren. Het gaat dus om een ‘monitoringsysteem’ en geen ‘bewakingssysteem’. Mocht het nodig zijn, dan neemt de zorgverlener rechtstreeks contact op met de patiënt bijvoorbeeld via beeldbellen. Groot voordeel voor de deelnemende patiënten is, dat zij niet naar de polikliniek in het ziekenhuis hoeven te komen. 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws