• NL
Gepubliceerd: 19-03-2024, laatst gewijzigd: 19-03-2024

GBS-bacterie eerder opgespoord dankzij sneltest

Een mooie samenwerking van de afdelingen verloskunde, medische microbiologie en klinische chemie: via een sneltest kan de GBS-bacterie (groep B-streptokokken) bij zwangere vrouwen sneller opgespoord worden. Met als voornaamste resultaat dat er minder antibiotica preventief hoeft te worden voorgeschreven. Dat scheelt bijwerkingen voor moeder en kind! 
 
PCR
De term PCR-sneltest is inmiddels vooral bekend door corona, maar werkt hier dus ook uitstekend. Dankzij de goede samenwerking tussen medische microbiologie en klinische chemie vindt het onderzoek plaats op de klinische chemie en is de test daardoor 24/7 beschikbaar in zowel Alkmaar als Den Helder. Er is na 40 minuten al een uitslag. Dat scheelt nogal met de vorige onderzoeksmethode, een ‘klassieke kweek’. Daarmee liet de uitslag tenminste een dag op zich wachten. Vanwege de duur van de uitslag kregen vrouwen van wie hun vliezen voor de 37 weken braken, alvast preventief antibiotica voorgeschreven, terwijl slechts 20% van de gevallen daadwerkelijk de bacterie bleek te hebben. Dat hoeft nu niet meer! 
 
Voordelen
De test is niet alleen sneller, maar ook fijngevoeliger. Hierdoor verwachten we dat er door verbeterde opsporing van de GBS-bacterie minder neonaten ziek worden. En dat is fijn, want deze bacterie is erg ziekmakend voor de pasgeborenen. Zij kunnen er onder andere bloedvergiftiging, longontsteking of hersenvliesontsteking van krijgen en zelfs aan overlijden. Daarnaast hoeven vrouwen van wie de vliezen 24 uur of langer zijn gebroken, niet onnodig ingeleid te worden.
 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws