• NL
Gepubliceerd: 09-01-2019, laatst gewijzigd: 09-01-2019

Financieel onderzoek vernieuwbouwplannen

Gezien haar financiële bijdrage, heeft de gemeente Alkmaar accountantskantoor Pwc gevraagd om de financiële kant van de vernieuwplannen te onderzoeken. Pwc stelt vast dat er risico’s zijn en dat deze toenemen als een ziekenhuis gaat vernieuwen. De belangrijkste onzekerheden zijn dat er nog geen aanbesteding voor de vernieuwbouw heeft plaatsgevonden. Ook stellen de accountants  dat in algemene zin de rendementen van ziekenhuizen in Nederland onder druk staan en de omzetgroei minder zal zijn dan de 1% waar Noordwest vanuit gaat in de plannen. Pwc concludeert dat als alle risico’s optreden Noordwest waarschijnlijk aanvullende financiering nodig heeft.

Noordwest Ziekenhuisgroep kent de risico’s die Pwc noemt en beoordeelt die als bestuurlijk beheersbaar. De kans dat alle risico’s optreden is nihil. Bovendien zijn er ook risico’s als Noordwest het ziekenhuis in Alkmaar niét vernieuwt. Met verschillende maatregelen ondervangt Noordwest de onzekerheden. Bijvoorbeeld door de vernieuwbouw in drie fases te doen en tijdens de bouw de risico’s te blijven monitoren.

Wat betreft de reikwijdte van de garanties van de gemeente Alkmaar is het zo dat deze verleend zijn aan (de gehele) Noordwest Ziekenhuisgroep. Die is, na de juridische fusie van het MCA en Gemini per 1 januari 2015, als rechtspersoon verantwoordelijk voor afbetaling van de leningen. Alleen in het geval dat Noordwest Ziekenhuisgroep de leningen niet kan afbetalen, zal Noordwest aanspraak kunnen maken op deze garantie. Gezien het grote eigen vermogen van Noordwest Ziekenhuisgroep, zo’n 110 miljoen, is de kans dat dit noodzakelijk is erg klein.

Artikelen in het Noordhollands Dagblad op 8 januari

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws