Weer genieten van prachtige luchten op het strand 

Mevrouw Lohuizen (55 jaar) uit Castricum is bekend met meerdere afwijkingen aan haar ogen. Hiervoor heeft zij op locatie Alkmaar diverse operaties gehad, zoals onder andere een staaroperatie en een vitrectomie in verband met een netvliesloslating. ‘Ik kan weer volop genieten van de natuur en het strand’, vertelt mevrouw Lohuizen. 

‘Ik werk op een makelaarskantoor in de binnendienst en doe de styling van de te verkopen woningen. In mijn vrije tijd ga ik graag met mijn hondje Pepper naar het strand. Ik geniet dan enorm van de prachtige luchten die op het strand te zien zijn en de zee’, vertelt mevrouw Lohuizen enthousiast. 

Meerdere afwijkingen
Mevrouw Lohuizen: ‘Ik heb meerdere afwijkingen aan mijn ogen gehad, die van invloed waren op mijn dagelijkse leven. Het begon met een hoge min sterkte, waarvoor ik 20 jaar geleden implant lenzen kreeg. Op dat moment was ik erg blij dat ik van de bril af was. Zo’n 6 jaar geleden kreeg ik een netvliesloslating aan mijn rechteroog, waarbij mijn eigen ooglens en de eerder geplaatste implantlens bleven zitten. 4 jaar geleden kreeg ik ook staar. Dit kan versneld ontstaan na een operatie voor een netvliesloslating aan het rechteroog. Bij deze operatie zijn mijn eigen ooglens en de lens die eerder was geïmplanteerd verwijderd. Hierna kon ik met mijn rechteroog weer heel scherp zien. Na een tijdje werd het zicht van het linkeroog waziger. Dit bleek ook staar. In februari 2022 ben ik aan staar geopereerd. Daarna ging er weer een wereld open. Het wazige zicht was lastig in mijn vrije tijd en in mijn werk. Ook het kleurverschil tussen beide ogen wat ik ervaarde, was storend. Na de staaroperatie is dit allemaal verholpen.’ 

‘Ik was er optijd bij’   
‘Een aantal maanden na de staaroperatie zag ik een vlek in beeld: ook in mijn linkeroog was er sprake van een netvliesloslating. Na eerst een laserbehandeling werd ik 1 week erna geopereerd. Opnieuw ging er een wereld voor mij open. Na de staaroperatie zag ik veel vlekjes in beeld. Door de operatie voor de netvliesloslating (vitrectomie) waren deze vlekjes verdwenen. Dit komt doordat bij deze operatie het glasvocht, gelei waarmee het oog gevuld is, wordt verwijderd. Als een netvliesloslating niet snel wordt behandeld, kunnen de gevolgen veel vervelender zijn. Ik ben blij dat ik er op tijd bij was’, vertelt mevrouw Lohuizen opgelucht. 

Ik kan weer goed kijken
‘Het kleurverschil tussen het zicht met beide ogen is verdwenen. Ook de vlekjes die door mijn beeld bewogen, zijn verdwenen. Ik kan weer goed kijken. Na de laatste operatie voor netvliesloslating ben ik nog wel een aantal keren gelaserd, omdat er toch nog wat kleine afwijkingen in mijn netvlies zaten. Dat kan na zo’n operatie voorkomen. Ik hoef nu pas over 1 jaar voor controle te komen. Het geeft mij een rustig gevoel. Ook is mij verteld dat de kans zeer klein is, dat het nog een keer gebeurd. Ook dit vind ik een heel fijn idee’, vertelt mevrouw Lohuizen blij. 

Elke dag dankbaar
Mevrouw Lohuizen: ‘Mijn zicht is rustiger. Ik zie geen kleurverschillen en geen troebelingen meer. Ik kan weer volop genieten van de natuur en het strand. Elke dag ben ik dankbaar en blij dat ik de prachtige luchten kan zien, ook ’s avonds. Voor mijn operaties was het ’s avonds ook lastiger kijken.  
Ik ben zeer tevreden en geen moment bang geweest. Ik wist dat ik in goede handen was en vertrouw de arts volledig. De behandelingen heb ik als prettig en zorgzaam ervaren. Ik was zo ontzettend blij, dat ik de arts wel kon zoenen! Dat heb ik hem bij de eerste controle na de laatste operatie ook direct laten weten’.