• NL
 info

Net als elk bot kan ook een schouder breken (schouderfractuur). Vaak door een val of als de schouder uit de kom is geschoten (schouderluxatie). Meestal breekt de kop van het schoudergewricht. U heeft veel pijn en soms een afwijkende stand van de arm. Afhankelijk van de ernst van de breuk zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • behandeling met een sling (soort mitella): door rust geneest de breuk vanzelf
  • operatie waarbij de botdelen eventueel met een plaat en schroeven aan elkaar vastgezet worden
  • schouderprothese

Hoe bereidt u zich voor op behandeling van een gebroken schouder?
De chirurg legt u goed uit hoe u zich op de behandeling, een eventuele operatie en de periode van herstel kunt voorbereiden. 

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Met röntgenfoto’s wordt gecontroleerd of de breuk goed geneest. Dit duurt ongeveer 6 weken. U draagt zolang een mitella. Om te voorkomen dat uw schouder niet vast gaat zitten, krijgt u fysiotherapie. Ook krijgt u van de fysiotherapeut oefeningen om de spieren te versterken. Ook als u een schouderprothese krijgt, draagt u tot volledig herstel een mitella en krijgt u een aantal maanden fysiotherapie.

Uw zorgverlener
Noordwest heeft specialisten vanuit verschillende disciplines in huis om u te behandelen voor een gebroken schouder. U wordt bijvoorbeeld behandeld door een algemeen chirurg of orthopedisch chirurg.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Gebroken schouder - behandeling