• NL
 info

Het polsgewricht bestaat uit 8 handwortelbeentjes en de uiteinden van het spaakbeen en de ellepijp in de onderarm. Het SL-ligament is een van de banden die het polsgewricht bij elkaar houdt. Het SL-ligament kan bij een val op een uitgestrekte hand of bij een gebroken pols scheuren. Bij een gescheurd SL-ligament, liggen handwortelbeentjes van het polsgewricht niet meer op de juiste plaats. Dit wordt SL-dissociatie genoemd. Hierdoor kan sneller slijtage (artrose) in de pols ontstaan. Om die reden is het belangrijk dat het gescheurde SL-ligament met een operatie snel wordt behandeld.

Operatie van een gescheurd SL-ligament
De handchirurg kan een gescheurd SI-ligament op 4 manieren opereren:

  • hechten of vastzetten op een handwortelbeentje in de pols: dit kan tot enkele weken nadat het SL-ligament gescheurd is
  • Brunelli-plastiek: reconstructie van het SL-ligament met behulp van een buigpees uit de pols ;
  • artrodese: gedeeltelijk vastzetten van de pols bij ernstige slijtage
  • verwijderen van de eerste rij handwortelbeentjes (proximale rij carpectomie)


Hoe bereidt u zich voor op de operatie van een gescheurd SL-ligament?
De handchirurg legt u goed uit hoe u zich op de ingreep en de periode van herstel kunt voorbereiden.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Een gehecht SL-ligament kan volledig herstellen. Bij een Brunelli-plastiek is de beweeglijkheid van de pols vaak iets minder, maar heeft u geen pijn meer. Verder kan slijtage van de pols met deze operatie uitgesteld worden. Als het polsgewricht gedeeltelijk vastgezet is of na verwijdering van de eerste rij handwortelbeentjes kunt u de pols minder goed bewegen. Wel kunt u uw pols weer zonder pijn belasten.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Slijtage van de pols bij SL-dissociatie - operatie