• NL
S.M. (Saskia) de Bie
Functie
verpleegkundig specialist
Aandachtsgebied
oncologie (darmkanker en borstkanker), Hepatitis B en C
Opleiding
Verpleegkundige A / Verpleegkundig Specialist (2002-2004)
BIG-nummer
19002747630
Afdelingen

 

'Hepatitis is een wereldwijd gezondheidsprobleem en elk jaar sterven er op de wereld heel veel mensen aan. Is het dan niet vreemd dat veel mensen nog nooit van deze ziekte gehoord hebben totdat ze er zelf mee te maken krijgen?

Sinds 2006 ben ik betrokken bij de behandeling van patiënten met hepatitis B en/of C. 
De behandeling bestond vroeger altijd uit interferon en dan met of zonder tabletten (virusremmers). En de behandelduur was 24 tot 48 weken en soms een uitschieter tot 72 weken. Patiënten hadden veel bijwerkingen en niet iedereen was daarom in staat de gehele behandeling te ondergaan. Daarbij was de kans van slagen zeer wisselend en varieerde tussen de 50 en 85%. In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Hepatitis B wordt nog met interferon behandeld maar kan ook onderdrukt worden met tabletten, die moeten dan wel permanent worden ingenomen.
Bij hepatitis C is met name eind 2015 veel veranderd. Met een relatief eenvoudige, maar wel kostbare therapie van 8-12 weken is de kans groot (90-100%) dat een patiënt volledig geneest, en dat is een enorme vooruitgang.

Mijn rol tijdens de behandeling bestaat uit het informeren van de patiënt over de behandeling. Ik bespreek de mogelijke bijwerkingen en het belang van therapietrouw en samen met de patiënt maken we een planning voor de start van de therapie. Ik ben heel enthousiast over de nieuwe behandelingen en probeer dat over te brengen op de patiënt zodat hij/zij gemotiveerd en met vertrouwen de behandeling start. 

Tijdens de behandeling heb ik regelmatig contact met de patiënten, telefonisch en op de polikliniek. We bespreken dan de bijwerkingen, bloeduitslagen en het effect van de therapie, therapie trouw is een belangrijk aspect voor het slagen van de behandeling. Ik vind het heel belangrijk dat patiënten laagdrempelig contact op kunnen nemen en dat het duidelijk is wie het aanspreekpunt is bij vragen en/of problemen. Bij problemen gedurende het behandeltraject kan ik altijd overleggen met de MDL-arts, want daar werk ik nauw mee samen.

Het is heel bijzonder dat mensen die de ziekte hepatitis C vaak al jaren als een last ervaren nu in een relatief korte tijd genezen. Omdat hepatitis een besmettelijke ziekte is, is elke patiënt die geneest een stukje verder naar een wereld zonder hepatitis.'

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: S.M. (Saskia) de Bie