• NL
dr. B. van Dam
Functie
internist-nefroloog
Specialisatie
nefrologie
Opleiding
Vrije Universiteit Medisch Centrum, Leiden Universiteit Medisch Centrum
BIG-nummer
29047152001
Afdelingen

 

‘In 2008 heb ik mijn opleiding tot nefroloog afgerond in het LUMC en werk ik bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Dat doe ik met veel plezier. Ik vind het prettig te werken in een groot opleidingsziekenhuis, waar vrijwel alle behandelopties beschikbaar zijn. Ondanks de omvang van het ziekenhuis is het makkelijk collega-specialisten te bereiken voor overleg.

Een onderdeel van mijn vak is het begeleiden van mensen bij wie de nierfunctie is uitgevallen en die afhankelijk zijn geworden van buikspoelingen of hemodialyse. Hoewel er de afgelopen jaren geen grote ontdekkingen gedaan zijn op dit gebied is de kwaliteit van leven en de levensverwachting van mensen met nierfalen wel spectaculair verbeterd. Dit heeft naar mijn idee voor een belangrijk deel te maken met behoud van eigen regie, iets dat ik graag zoveel mogelijk stimuleer. Daarbij beschouw ik het als een succes als het mensen lukt om de drempel te nemen om dialyse thuis te doen.

Uiteraard is voorkomen van dialyse beter. Door intensieve zorg op de nierfalenpoli proberen we de nierfunctie zo goed mogelijk te behouden. Dat betekent dat soms belangrijke veranderingen in dieet en leefstijl nodig zijn. Het mooie is wel dat een ‘nierdieet’, met o.a. weinig zout, goed is voor iedereen (zie ook www.nierstichting.nl). Door samen aan de slag te gaan met de adviezen kan dus ook de fitheid van uw partner verbeteren. Mede dankzij de goede samenwerking met het AMC en het VUMC behoort ons ziekenhuis tot de centra met de beste kansen om dialyse te voorkomen door tijdige transplantatie (zie ook www.nefrovisie.nl). Vanaf 1 jaar na transplantatie kunnen de controles hier plaatsvinden.

Soms is een intensieve behandeling nodig om de nierfunctie te behouden. De afgelopen jaren hebben wij extra energie gestoken om de zorg voor ANCA vasculitis patiënten verder te verbeteren. De Vasculitis stichting (www.vasculitis.nl) heeft daarin een stimulerende rol gespeeld.

De samenwerking met de huisartsen in onze omgeving verloopt goed. Regelmatig komen we bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Met name de diabeteszorg in de eerste lijn staat op hoog niveau in deze regio (www.dvn.nl). Daardoor kon de afgelopen jaren een deel van de diabetespatiënten weer gecontroleerd worden door de eigen huisarts. Regelmatig doe ik nu spreekuur op de huisartsenpost om advies te geven.’

Promotie: 'Nitric oxide and oxidative stress: Focus on endothelial activation and diabetes-induced arteriolar changes'

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. B. van Dam