• NL
 ziektebeeld

Geen ziektebeelden gevonden.

 specialisme
 folders
 info

Iontoforese is een behandeling waarbij u pijnstillende medicijnen krijgt via uw huid. Dat doen we met een pleister en met behulp van een elektrisch veld (zwakstroom), dit wordt iontoforese genoemd. Door iontoforese is het mogelijk geneesmiddelen die normaal gesproken niet of niet gemakkelijk door de huid kunnen dringen, toch via de huid toe te dienen.

Voordelen 
Iontoforese heeft de volgende belangrijke voordelen:

  • voor opname van de pijnstiller in het weefsel is geen injectie nodig
  • de kans op bijwerkingen is klein omdat de pijnstiller nauwelijks in de bloedbaan komt
  • de pijnstiller veroorzaakt direct een gedeeltelijke blokkade in het zenuwstelsel waardoor de pijn vermindert


Hoe kunt u zich voorbereiden op iontoforese?
Meestal wordt het medicijn Ketanest-S® gebruikt. We druppelen het medicijn op een speciale absorberende pleister. Deze pleister (elektrode 1) plakken we op de plek waar u de meeste pijn voelt. Vervolgens plakken we vlakbij de pleister nog een tweede elektrode op uw huid. Beide elektroden worden met stekkertjes aan een apparaatje aangesloten. Dit apparaatje wekt met behulp van een 9 volt batterij zwakstroom op. Hierdoor wordt de medicatie van de pleister in de huid gebracht.

Wat kunt u verwachten na iontoforese?
Na de behandeling wordt u door patiëntenvervoer met een rolstoel naar de dagbehandeling chirurgie gebracht. U kunt namelijk bijwerkingen krijgen, zoals duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Deze zijn meestal licht van aard en verdwijnen snel. Als u zich goed voelt mag u na een half uur naar huis.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Iontoforese