• NL
 info

In de hypofyse (hormoonklier in de hersenen) en de bijnieren wordt het hormoon cortisol gemaakt.
Door een ziekte van de hypofyse of bijnier kan het zijn dat er te veel cortisol wordt geproduceerd. Met een Dexamethason overnighttest wordt onderzocht of en welke aandoening de overproductie van cortisol eventueel veroorzaakt.

Hoe verloopt een Dexamethason overnigttest in?
De test duurt 2 dagen. U mag tussendoor wel gewoon naar huis. Op de 1e dag neemt een verpleegkundige op de dagbehandeling interne geneeskunde bloed af. U krijgt vervolgens iets te eten en te drinken. Daarna mag u in overleg met de verpleegkundige naar huis. U krijgt 2 tabletten Dexamethason mee. U neemt deze ‘s avonds om 23.00 uur in. U komt de volgende dag terug. De 2e dag verloopt precies hetzelfde als de 1e dag. Als de verpleegkundige bloed heeft afgenomen en u iets heeft gegeten en gedronken, mag u naar huis.

Hoe bereidt u zich voor op een Dexamethason overnighttest?
U mag op beide avonden voor de test vanaf 22.00 uur:

  • niets meer eten en drinken (ook geen slokje water)
  • uw tanden alleen met water poetsen
  • geen kauwgom gebruiken
  • niet roken


In overleg met uw behandelend arts stopt u tijdelijk met al uw medicijnen. Denk ook aan zalven, crèmes, inhalers of druppels die corticosteroïden bevatten. Wilt u uw medicijnen wel meenemen naar het ziekenhuis?

Volgt u een dieet, voor diabetes bijvoorbeeld? Overleg dan met uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of diëtist over eventuele aangepaste instructies voor uw voorbereiding.

Websites

Geen websites gevonden.

 specialismen
 Ziektebeelden
Geen ziektebeelden gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Dexamethason overnighttest