• NL
 info

Een PEG-sonde is een dun slangetje (sonde) dat van buitenaf door een opening in de buik- en maagwand uitmondt in de maag. PEG is de afkorting van Percutane Endoscopische Gastrostomie. Via dit slangetje krijgt u rechtstreeks sondevoeding in uw maag. Een PEG-sonde kan nodig zijn als u voor langere tijd niet gewoon kunt eten en drinken. Deze behandeling gebeurt in overleg met het voedingsteam en het PEG team van de afdeling endoscopie.

Hoe verloopt het plaatsen van een PEG-sonde?
De maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) plaatst de PEG-sonde met een endoscoop. Dit is een dunne flexibele slang met een camera. De MDL-arts schuift de endoscoop voorzichtig via de mond naar binnen. Dan wordt er in de maag bepaald waar de sonde moet komen. Vervolgens wordt onder lokale verdoving een sneetje in de huid gemaakt en plaatst de MDL-arts de PEG-sonde met het ene uiteinde in de maag en het andere aan de buitenkant van de buik. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. U krijgt voor dit onderzoek keelverdoving en een roesje. Ook krijgt u antibiotica om infecties te voorkomen.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het plaatsen van een PEG-sonde?
U krijgt van tevoren uitleg van een van de medewerkers van het PEG-team over de voorbereiding, het onderzoek en de nazorg. U krijgt een folder mee waarin u alles nog een keer rustig kunt nalezen. Heeft u nog vragen? Dan kunt u het PEG-team bereiken door te mailen met Pegteam@nwz.nl.

Wat kunt u na het plaatsen van een PEG-sonde verwachten?
De eerste 2 uur na het plaatsen van de PEG-sonde mag u niet eten of drinken. Daarna begint u rustig met eten en drinken en kunt u starten met sondevoeding. U volgt hiervoor een opbouwschema van de diëtist. Na afloop hoort u van de verpleegkundige hoe u met de PEG-sonde om moet gaan.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: PEG-sonde plaatsen