Sterilisatie vrouwen eenvoudiger
Je bent er samen uit. Het hoofdstuk ‘kinderen’ is afgesloten en je bent klaar met anticonceptiemiddelen. Dan ligt de meest betrouwbare vorm van anticonceptie voor de hand: sterilisatie. Met een kijkoperatie via de baarmoedermond is sterilisatie bij vrouwen bijna ‘net zo eenvoudig’ als bij mannen. Tycho van Meer is gynaecoloog in Medisch Centrum Alkmaar (MCA): “Met iedere vrouw bespreek ik eerst of de Essure-methode ook de beste oplossing voor haar is.”
 
Zo’n acht jaar geleden was de keuze relatief eenvoudig; de man liet zich steriliseren. In Nederland zijn dan ook drie keer zoveel mannen als vrouwen gesteriliseerd. Met de Essure-methode komt daarin misschien wel verandering. Gynaecoloog Van Meer: “We doen hier alle vormen van sterilisatie. De Essure-methode is wel de patiëntvriendelijkste. Er is geen ziekenhuisopname of narcose nodig. Geen wondjes en dus geen littekens. De hele sterilisatie vraagt een kwartiertje. Het is -bij wijze van spreken- een kwestie van in en uit lopen.”
 
Zonder narcose
De gynaecoloog:“Bij de Essure-methode plaatsen we via de vagina en de baarmoedermond in de eileiders flexibele veertjes. Op die plek vormt zich weefsel waarmee de eileider wordt afgesloten. Na drie maanden is de eileider zo afgesloten dat er geen zaadcellen meer door kunnen. De sterilisatie is dan compleet en betrouwbaar als anticonceptie. Het aanbrengen van de veertjes doen we zonder narcose. Wel krijgt de vrouw vooraf een pijnstiller. De ‘pijn’ wordt verschillend ervaren. Sommige vrouwen voelen er niks van en anderen omschrijven het gevoel als een soort  hevige menstruatiekramp.” 
 
Ontspannen
In principe komen alle vrouwen in aanmerking voor sterilisatie via de Essure-methode. “Het is de kunst om het meest geschikte type ingreep voor het individu te vinden. Welke vorm dat is, bepaal je samen in de spreekkamer. Is het plaatsen van een spiraaltje al te pijnlijk, dan is de Essure-methode wellicht niet de beste oplossing. Tijdens de ingreep leggen we rustig uit wat we doen. Dat maakt het vaak makkelijker om te ontspannen. Is de ingreep toch te pijnlijk dan kan de handeling altijd worden onderbroken. Gelukkig hoeft dat bijna nooit. Een alternatief is de kijkoperatie via de buikwand. Dat gebeurt onder volledige narcose. Herstel daarvan vraagt een kleine week, maar werkt wel meteen als anticonceptie.”
 
Herstel

Bij de Essure-methode voelt de vrouw zich na het plaatsen van de veertjes meteen alweer fit. “Na drie maanden maken we een echo en een röntgenfoto van de buik om te kijken of de sterilisatie betrouwbaar is. De Essure-methode is snel, kan zonder narcose en is onomkeerbaar. De methode is net zo goed als de reeds bekende sterilisatie via de buikwand. Het onomkeerbare van de Essure-methode betekent dat een hersteloperatie geen optie is. Alleen met IVF is zwangerschap nog mogelijk. Maar zover komt het bijna nooit, want ook dit onderdeel bespreken we tijdens het eerste gesprek. Twijfelaars geef je als arts dus een ander advies.” 
 

Wie en Vergoeding
De Essure-methode wordt in MCA uitgevoerd door Cecile Vergnes, Tycho van Meer en Albert Adriaanse. Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandeling wel bij een aanvullende verzekering. Het is verstandig om dit vooraf te controleren bij uw zorgverzekeraar. Vrouwen die zich willen laten steriliseren, hebben een verwijsbrief van hun huisarts nodig. Lees meer over kosten & vergoedingen.
 
Meer weten?
Meer weten of een afspraak maken voor een sterilisatie? Bel dan de polikliniek gynaecologie.